Follow Me

Isnin, 28 November 2011

Resepi Baru

Hye Guys..(^__^)

Assalamualaikum..
Ermm..Resepi Baru??..Haha.
Baru hari nie berkesempatan nak cite pasal resepi baru sy nie dan alhamdulillah..Sy berjaya melakukannya..Hehe..

"Puding Triffle Cocktail"

Nak taw resepi dia??Huhu..Haaa..Cuba, jgn x cuba taw..Hehe..Try it's..

Bahan2 nya :

1 Gulung Kek SwissRoll/ Kek Span
1 Tin Buah Koktail
1 Tin Susu Sejat (IdealMilk)/Susu Cair

2 Gelas Air
1 Sudu Esen Vanilla
3 Sudu Tepung Kastard
2-3 Sudu Gula
1 Kotak Jelly Kristal Berperisa Strawberry (CapNona) <atau apa2 perisa yg digemari, law sy sy suka strawberry jd, semestinya la strawberry yg menjadi pilihan sy..Hehe..Ermmm..Sedaaaapp>

Cara membuat :

Layer A : KekSwissRoll >> Potong dalam 1.5cm cam g2 laaa dan susun dalam mangkuk/bekas berkaca agar boleh nampak susunan triffle 2 nanti..Tapi sy guna tupperware je..

Layer B : Sos Kastard >> 3 Sudu Tepung Kastard,1 Tin Susu Sejat (IdealMilk)/Susu Cair, 1/2 Air Buah Koktail dalam Tin, 2-3 Sudu Gula, 1 Sudu Esen Vanilla
CaraMemasakSosKastard: Campur  semua bahan di atas dalam periuk dan kacau dulu bg tepung kastard 2 larut kemudian baru lah nyalakan api dapur dan terus kacau sampai adunan tadi 2 menjadi pekat dan berkilat..:). Then, baru la tutup api dapur 2..But still kene kacau taw, perlahan2..Bila da suam sikit 2 baru tuang atas kek swiss roll yang dah kita susun td 2..
**pzZZZ..:Sos kastard nie mesti kacau masa proses memasak, sbb law x kacau nanti sos 2 jadi ketul2..X elok la mcm 2.. Lg satu law nak sos lbh pekat, tambah lagi tepung kastard and law nak lagi manis tambah la gula..;)


Haaaa..Nilah bentuk puding saya..Setelah di edit2..
Buruk bebenor rupanya..
Tapi memadai laaa..Rasaanya..Urmmm..Mr.F x hbs2 puji..Minta di buat lg..Hahaha..;p









Tiada ulasan:

Catat Ulasan